Zmysł słodkości

4 stycznia 2013, 20:30

Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych



Potwierdzono istnienie trzeciego rodzaju magnetyzmu

20 grudnia 2012, 12:03

Naukowcy z MIT-u udowodnili eksperymentalnie istnienie trzeciego podstawowego stanu magnetycznego - kwantowej cieczy spinowej (quantum spin liquid - QSL). Dotychczas istnienie takiego stanu było postulowane jedynie teoretycznie.


Czasem rezonans "prognozuje" lepiej od tomografii

19 grudnia 2012, 14:01

Wydaje się, że formułując długoterminowe prognozy dla pacjentów z łagodnymi urazowymi obrażeniami mózgu (ang. mild traumatic brain injury, MTBI), lepiej korzystać z rezonansu magnetycznego niż tomografii komputerowej. Na skanach MRI widać bowiem zmiany, których próżno szukać na zdjęciach CT.


Osobowość decyduje, komu niestraszne piekło w gębie

4 grudnia 2012, 11:57

Zamiłowanie do pikantnych potraw czy produktów, np. papryczek chilli, ma więcej wspólnego z osobowością niż tolerancją bólu (Food Quality and Preference).


Japonia chce mieć najszybszy maglev

27 listopada 2012, 12:00

Spółka Central Japan Railway nosi się z zamiarem uruchomienia kolei magnetycznej (maglev), która będzie osiągała prędkość 498 kilometrów na godzinę. Linia kolejowa, która ma być otwarta w 2027 roku połączy główną tokijską stację Shinagawa z Nagoją


Najdłuższy obiekt z czekolady

21 listopada 2012, 13:06

Andrew Farrugia ustanowił rekord Guinnessa w kategorii "najdłuższa struktura z czekolady". Pociąg artysty mierzy nieco ponad 34 m (34,05 m) i waży 1250 kg. Prace nad lokomotywami i oddanymi ze szczegółami wagonami zajęły Maltańczykowi aż 700 godzin.


Stalaktyty pozwoliły na dokładną ocenę zmian poziomu oceanów

20 listopada 2012, 11:30

Badania stalaktytów z jaskini w pobliżu Morza Czerwonego pozwoliły nie tylko dokładnie określić zmiany światowego poziomu mórz, ale pokazały, że dotychczasowe przewidywania były błędne. Zmiany poziomu oceanów szczególnie interesują naukowców, gdyż mogą być jedną z najgorszych konsekwencji globalnego ocieplenia


Neurotycy częściej zarażają się drapaniem

13 listopada 2012, 10:57

Zaraźliwe bywa nie tylko ziewanie, ale i drapanie. Próbując ustalić, czemu jedni wydają się bardziej podatni na to zjawisko niż inni, brytyjscy naukowcy zidentyfikowali obszar mózgu odpowiedzialny za podchwytywanie czyjegoś skrobania.


Bicie serca może samo zasilić rozrusznik

5 listopada 2012, 10:57

Naukowcy z University of Michigan skonstruowali urządzenie, które pozyskuje energię bicia serca, by w ten sposób zasilać rozrusznik.


Bez śniadania mózg szuka kalorii

18 października 2012, 09:32

Pomijanie śniadań zmienia kaloryczną perspektywę reszty dnia. Skany mózgu 21 szczupłych ochotników wykazały bowiem, że poranne niejedzenie sprawiało, że tłuste dania i pokarmy stawały się bardziej atrakcyjne.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy